Tapétázási munkák – 4. A tapétaragasztó előkészítése

Vágólap01

Fontos kijelentenünk, hogy mindig a tapéta típusához vásároljuk a tapéta ragasztót, nem pedig fordítva.  Az első dolog az, hogy megnézzük a tapétánkat és megállapítjuk a hordozóanyagáról, hogy papírhátú vagy növényi rost, gyapot alapú (VLIES) tapéta. Ezen kívül vizsgáljuk meg a tapéta címke alapján, hogy 1 hullámos, két hullámos, háromhullámos, mosható vagy súrolható a tapéta felülete. A címke az anyag minőségre is konkrét tájékoztatást ad.

A keverési arányokat mindig megtaláljuk a tapétaragasztó dobozának oldalára nyomtatott használati utasításon.

FONTOS!  A választott tapéta típusára jellemző ragasztóport mindig a megadott keverési arányoknak megfelelően, az előre kimért hideg vízbe  öntjük fokozatosan, folyamatos keverés közben. Csomómentesen, gyorsan oldódik.

Néhány ajánlott tapétaragasztót és felhasználási területét ismertetjük, saját tapasztalataink és a gyár ajánlása alapján:

METYLAN NORMÁL tapéta ragasztó : papír hátú egy és kéthullámos tapétákhoz ajánlott.

normal

  METYLAN SPEZIAL, METYLAN INSTANT SPEZIAL tapéta ragasztó : papírhátú három hullámos, vinil, habrátétes, struktur tapétákhoz, papírhordozójú textil, nád, gyékény, fűrészporos tapétákhoz.

 

instant spezial

METYLAN DIRECT tapéta ragasztó : egy hullámos, két hullámos, három hullámos vlies tapéták ragasztásához. Ezek a vlies tapéták lehetnek még sima hátoldalú, vagy strukturált hátoldalúnak gyártott vlies tapéták.

direct

METYLAN SECURA tapéta ragasztó : fűrészporos tapéta, strukturált hátoldalú vlies tapéta, üvegszövet tapéták.

secura

A ragasztás erejének fokozása

Nehéztapéták (300 grm/m2):  vinyltapéták, habtapéták, vlies, papír hátú textiltapéták, műbőr jellegű tapéták.

Az ezek alá kerülő makulatúrák esetén a ragasztó kezdeti tapadásának, és szilárdságának fokozása érdekében szükséges a METYLAN ÜVEGSZÖVET és TEXTILTAPÉTA ragasztót a bekevert tapéta ragasztóhoz hozzá önteni. A ragasztó zárt műanyag dobozban kerül kiszerelésre, állaga előkevert, gél szerű.

A tapéta ragasztó erejének fokozása céljából – a Metylan normál tapéta ragasztó kivételével- mindegyik tapéta ragasztóhoz adagolható a Metylan Üvegszövet és Textiltapéta ragasztó: általában 4 liter (1 doboz) bekevert ragasztóhoz kb. 40 dkg-ot kell adagolni.

textiltapeta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*