Római virágszedés 4. – Kétszáz lépés és kétezer év

piramis-rómaMetróval érkezem a B terminálon és izgatottan jövök fel a Piramid megálló lépcsőin. Megérkeztem! Előttem kétszáz lépésre Caius Cestius római gazdag praetor síremléke, amit felszabadított rabszolgája és örököse építtetett Kr.u. 12-18 között, kétezer esztendeje. A piramis mérete 29,5 x 29,5 m alapméretű, és 36 méter magas. Külső felét fehér márvány borítja, a belső fele római betonból zsaluzásos technológiával készült.városfal A római hadmérnökök praktikus gondolkodását mutatja, hogy a városfalat két oldalról nekifalazták a piramisnak, és így szerves részévé vált Róma védelmének. A piramis egyik fele a várfalon belülre került, a másik fele pedig kívülre esik.

 Állok a járdán a Metro megálló mellett és a Piramisról a tekintetemet az előttem néhány méterre kavargó emberek felé fordítom. Fiatalok, turisták, idősebb házaspárok, gyerekek, jönnek-mennek, az utca kövezetére kihelyezett asztaloknál könyveket válogatnak. Utcai árusítás folyik. Lapozgató, szemüvegüket a fejük búbjára feltoló ráncos homlokú értelmiségiek, és malteros kezes lábasban lapozgató munkások nyugodtan olvasgatnak. A könyvek mellett kartonban kiszerelt maradék olasz tapétákat árusítanak. Néhányan kihúznak egy tekercset, megnézik, majd visszacsúsztatják a kartonba. Később visszajönnek érte. Az eladó egy bontott tapéta tekercsből letépett darabba csomagolja a megvásárolt könyveket. Az üzlet lassan folyik, vásárolgatnak.

Mielőtt lelépek a járdáról rápillantok a hirdető táblára és földbe gyökerezik a lábam. 2012.október 6-ra találkozót szerveznek Rómában az olasz emberek délután 3 órára a Cavour 50 elé, az egyenlő európai bánásmódért, a nemzeteket, országokat elnyomorító nemzetközi pénzvilág ellen.

A könyvárusok mellett elhaladva rápillantok az A 38-24-es rozsdás acéllemezből kivágott antifasiszta szobrokra. Felületükön hegesztővel fel vart célkeresztek borzolják a kedélyemet.

antifasiszta szoborcsoport

A szobrok mögött rápillantok a piramisra, városfal kapujára és maradványaira. A szobrokról lefolyó rozsda mint vöröslő fájdalom rohan felém. A vaslemez szobrok és az utcakövezet kapcsolatát figyelem mert látszik rajta, hogy XX. századi munka.

antifasiszta szoborcsoport antifasiszta szoborcsoport

Ázsiai és közép- kelet európai turisták tátott szájjal állnak néznek, és elcsodálkoznak azon, hogy a piramishoz vezető úton még csak harminc métert tettek meg.

Az álldogáló, tengelyük körül forgó emberek között egy kékruhás apácát veszek észre, aki rezzenéstelen arccal halad a téren keresztül a piramis felé. Kezében kék szatyrot szorít, melyből kilóg a csokorba kötött zöldségek zöldje. Követem és kétszáz lépés megtétele után megérkezem a kétezer éves piramis lábaihoz. Leülök egy kőre és lábaimat pihentetve vissza gondolok a kétszáz lépésre és a kétezer esztendőre.

Róma, 2012 október.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*