Római virágszedés 1. rész – A Szent Lépcső

A Szent Lépcső a lateráni Szent János bazilika mellett található. Nagy tisztelet övezi. Nevét a 28 fokból álló lépcsősorról kapta. Ezen Krisztust többször felvezették, és levezették Pilátus Jeruzsálemi palotájában, melyen vérét hullatta.

Ezt a lépcsősort Szent Ilona, Nagy Konstantin császár anyja hozatta Rómába, Palesztinából Kr.u. 330 körül.

A lépcső végén (ahol Pilátus ítélőszéke állhatott) található a SANCTA SANCTORUM KÁPOLNA, amelyet erős vasrács véd. Ez a  legősibb pápai magánkápolna, ahol a pápák elmélkedhettek, imádkozhattak, átérezve Krisztus szenvedését.

A kápolna falain három szintet lehet megkülönböztetni. Az alsó részét sima márványlapok borítják. Az egyiknek a falán keretben Krisztus keresztjének egy darabja található, pápai pecsétekkel hitelesítve.

A középső részén 28 gótikus ablakmélyedésben 26 szent alakját festette meg GIAN NICOLA MANNI mester.

Ezen szentek közül 11- nek ereklyéit itt őrizték a pápai magánkápolnában.

Régiségük miatt a harmadik szint falfreskói a legérdekesebbek.

Nyolc freskóról van szó. Mindegyik falon kettő. A kápolnából a Szent Lépcső felé nézve a bal felső Szent István Jeruzsálemben” című freskó. Ez a freskó abban az időben készülhetett, amikor Magyarország Európában kulcs országnak számított. 2012 októberében a freskót restaurálták  és a jobb oldala már színes élénk színekben ragyogott, a bal oldala még sötét és elmosódott volt.

Szent István Jeruzsálemben

Szent István Jeruzsálemben

A freskó mint falburkoló rendszer nem más, mint a frissen felhordott meszes vakolatra festett színes műalkotás, melyet művészek nagy szakértelemmel készítenek. A festett vakolat száradásakor a mészvíz a festett felület felé szárad, és védőbevonatot képez a műalkotáson hosszú évszázadokon keresztül. Ezek voltak a kor tapétái, melyek évszázadokon keresztül hitet, szeretetet, ismereteket, megértést, békét közvetítettek a világban.

Mielőtt kilépünk a Szent Lépcső kegyhelyről, fülemben cseng a Passzionista rend Szent Lépcsőn való felhaladás imájának 9. lépcsőfok imája:

„Jézusom, aki alázatosan tűrted, hogy kinevessenek és bolondnak öltöztessenek Heródes udvarában, könyörül rajtam…!”

Kilépve a szent helyről, a Lateráni Katedrális előtti téren néhány száz méterre vörös lobogós XXI. századi tömeg tüntet egyenlő európai bánásmódért, a bankok és az új európai intézményrendszer ellen, 2012 októberében.

Elgondolkodom.  Júdás és az ezüst pénzek története tovább folytatódik a XXI. században?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*