A tapéta hangulatot teremt

Bármelyik tapétát választjuk, csak akkor teremti meg a szoba áhított hangulatát, ha megfelelő színű és árnyalatú. A színek hatással vannak érzéseinkre és befolyásolják kedélyállapotunkat. A lakberendezés eszközei közül a színek közvetítik a legtöbb érzelmet.
Ha ismerjük a színek hatásait és azt, hogy hogyan befolyásolják hangulatunkat, akkor tudjuk a tapétát legmegfelelőbben alkalmazni a dekorációban. A természet színeit általában közel érezzük magunkhoz. A meghittséghez sugárzó, valamint a hazához, természethez és az otthonhoz köthető színek fontosak egy szoba festésénél és tapétázásánál. A világ ezen részén, ahol termékeny a föld és bőven van víz, a természet a zöld és barna színek gazdag árnyalatiban pompázik.

A barna minden árnyalata stabilizáló szín, amely tapétán alkalmazva nyugalmat kölcsönöz a szobának.
A sötétzöld tónusok, mint például fenyő- vagy mohazöld barnával kombinálva a biztonság és stabilitás érzetét nyújtják.
A zöld tónusok többnyire nyugtató hatással vannak a szoba lakóira. Az ilyen természetes színű szobák azonban nem mindenkiben keltik ugyanezt a komfortérzetet. Sötétebb változataikban néha nyomasztó lehet a hatás, és a bezártság érzetét keltheti.

Amikor a térérzetet szeretnénk növelni, a kék tónusok sok fehérrel vegyítve alapvetőek. Különösen a türkizkék és világoskék tágítják a szobát. Tiszta, friss és hűvös érzetet keltenek. A szín hatással lehet arra is, hogy milyen hőmérsékletűnek érzékeljük a szobát. A kék a spektrum leghidegebb, a vörös pedig a legmelegebb színe.
A vörös különböző színárnyalatai igen eltérő kedélyállapotot kelthetnek. A tiszta vörös férfiasságot és szenvedélyt fejezi ki. A rózsaszín azonban puha, törékeny, világos és érzéki.
A pasztell tónusok, vagyis egy szín halvány árnyalatai, mindig a könnyedség és nyugalom felé irányulnak. A világoszöld kombinációja sárgával vagy rózsaszínnel, például tavaszias, gyengéd és nőies hangulatot teremt. Az elszürkült, tört tónusok azonban alig alkalmasak arra, hogy érzéseket keltsenek. Személytelennek és jelentéktelennek tűnnek.
Az emberi bőrre emlékeztető színeket különösen kellemesnek és anyainak érezzük; főleg a narancsszín árnyalatait, mint a barackrózsaszín, a terrakotta, a világos okker, a homokszín. Ezek lakályosságot sugároznak. Emellett a narancsszín az élvezet színe is, így nem véletlen, hogy az étkezőket és éttermeket gyakran dekorálják ezekkel a színekkel.
Minden kultúrában óriási jelentőséget tulajdonítanak a Napnak. Sok vallásban az aranyszín az isteni hatalom megszemélyesítője. A sárga tónusok mindig pozitív és energikus kedélyállapotot keltenek.
Ez a sugárzó hatás kivetül a szobára is. A világossárga színnel még az északi tájolású, közvetlen napsugarat alig látott szobákat is világossá és barátságossá varázsolhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*