Lakberendezés tapétával – 2.

Az alapvető színtervezési szabályokat gyakran alkalmazzuk a szoba festésében és tapétázásában: az egy színen alapuló, a poli- és monokróm, a kiegészítő színű, illetve a kontrasztos.

A legegyszerűbb alternatíva az egy színen alapuló tervezés. A kiválasztott színt módosíthatjuk pasztell- vagy szürkés- barnás árnyalatok létrehozásával az alapszín világosítása vagy sötétítése útján.

Hanna Werning 1320

A tónus a tónuson színterv egyetlen szín különböző árnyalatain alapul. Bár ez egy egyszerű elv, de mégis kockázatos lehet, mert a túlzott hasonlóság könnyen egyhangúságot eredményezhet.

A rokon színek párosításával hozhatunk létre legegyszerűbben harmóniát a lakberendezésben. Az ilyen színcsalád derűt hoz a szobába anélkül, hogy unalmas lenne…

Hanna Werning 1314

Még hatásosabb az ellentéteken nyugvó színkompozíció, mint például a kiegészítő kontraszt használata. A  színkörön a kiegészítő színek mindig egymás ellentétei: vörös – zöld, narancsszín – kék, sárga – ibolyaszín. Az ilyen párok hatása energikus és izgalmas.
A kiegészítő vagy komplementer színek izgalmas és érdekes hatást keltenek. Olyan színeket kell egymással párosítani, melyeknek egymáshoz viszonyított tónusa a legerősebb kontrasztot alkotja. A három alapszín- alapú (sárga, vörös és kék) színkörökön a kiegészítő színek pontosan egymással szemben találhatók.

Hanna Werning 1311

Minőségi kontraszt (kromatikus – akromatikus) Az egyetlen kromatikus és több akromatikus színből álló monokróm színtervek különösen alkalmasak reprezentatív célokra. A színnel kiemelt elem az előtérbe kerül és hangsúlyos lesz.

Hanna Werning 1310

Sok építész kedveli a monokróm színterveket. Itt az egyetlen színhez olyan akromatikus színek párosulnak, mint a szürke, a fehér és a fekete. A tónust a semleges környezet kiemeli, és hangsúlyossá teszi.A monokróm színek használata különösen alkalmas a reprezentatív tervezésben, mint például kereskedelmi bemutatók vagy bemutatótermek tervezésében. A színkörben az egymáshoz hasonló színek egymás után következnek; ezeket nevezzük rokon színeknek. A rokon színeket egymással párosítva vizuális feszültséget teremthetünk. A rokon színek kombinációja élénk és lendületes színhatást kelt. Ha ezeket világos árnyalatokkal emeljük ki, világos és eleven hangulat lesz az eredmény.

A cikkben szereplő tapéták a Borastapeter – Hanna Werning katalógusban találhatók.

Hanna Werning

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*