Mr.Perswall fotótapéta, posztertapéta használati utasítás

A Mr.PERSWALL FOTO, POSZTERTAPÉTA KÜLÖNLEGES MINŐSÉGŰ SKANDINÁV, SVÉD TERMÉK.

A tapétázást megelőzően olvassa el a MR PERSWALL foto tapéta, és poszter  tájékoztatót:

Kezdjen el megismerkedni a tapétával.

A helyiség belmagasságát mérje meg, és tervezze meg a tapéta elhelyezését a padló és a mennyezet közé. Vágja úgy a hosszúságokat, hogy az egymás mellé helyezett tapéta mintái illeszkedjenek egymáshoz. A tapéta elhelyezését segíti a tapétacsíkok számozása, és a hozzáadott – egész kompozíciót bemutató – kép. Probléma esetén álljon le a tapétázással és vegye fel a kapcsolatot a forgalmazóval.
A tapéta anyaga: nem szőtt, növényi rost alapú, gyapotrost tartalmú a tapéta (vlies).

Az ajánlott ragasztó:  METYLAN DIRECT
A ragasztó felhordásához ajánlott szerszám:
METYLAN DIREKT-KLEISTERROLLE henger.

A kivitelezés szükséges eszközei:

p-1 p-2 p-3 p-4
 Egy függőón (pl. lefüggő olló, zsinór) , vagy 1 méteres vízmérték.  Ceruza   METYLAN KLEISTERROLLE henger.  A falfelület portalanításához használjunk egy portalanításra alkalmas ecsetet.
  p-5   p-6   p-7

Tálca, a bekevert ragasztó tárolására, munkavégzéshez.

Tiszta víz tartálya, a kifolyt ragasztó eltávolításához.

Puha nagy szivacs a kifolyt tapétaragasztó letörléséhez. A szivacs ne súrolja a tapétát. Szivacsot többször ki kell mosni hideg vízben, kicsavarni és törölni kell a tapétát, a ragasztót nem szabad szétkenni a tapéta felületén.

p-9 p-10 p-8

Fémvonalzó/spakli
A vágáshoz használjunk szükség esetén acél vezetősínt.

Tapéta vágására alkalmas vágókés (sniccer).

 Tapétasimító

A tapétázás menete:

  p-11   p-12
1. Ki kell osztani a tapéta elhelyezéséhez szükséges távolságokat. A munkafolyamathoz vízmértéket, vagy függő ónt használjon. A távolságokat felmérheti a falakra, vékony grafit jelöléssel. Ezek a jelölések a sorvezetők. Pontosabb tapéta kivitelezésre ad lehetőséget felrajzolt vonal.

2 . Ragasztó hengerrel felhordjuk a ragasztót a falra 2-3 tapéta szélességben (90-135 cm.) úgy, hogy a teljes felületet egyenletesen bekenjük. Ne maradjanak fedetlen foltok, mert ezek okozhatják a tapéta hólyagosodását.  A tapéta elhelyezésekor használjon kefét, tapétázó kanalat  azért ,hogy az sima és gyűrődésmentes legyen. Ellenőrizze a tapétacsík elhelyezése után, hogy teljes hosszában a tapéta ráragadt -e a falfelületre.  Figyelem : a tapétát nem kenjük ragasztóval, csak a falat . A ragasztó dobozán a gyártó feltüntette a keverési arányt. Mindig az utasításnak megfelelő vízmennyiséghez adjuk a ragasztót. Erősen szívó falakra szükséges előkenést alkalmazni. A ragasztó dobozán megtalálható a víz és a ragasztó keverési aránya.
  p-13
3. Az utasításnak megfelelően állítsa össze a posztert (a padlón), ügyelve a helyes irányra.
   p-14    p15
4 . A tapéta elhelyezésekor hajtsa össze a hosszúságot  az ábrán látható módon a tapéta mintájával befelé úgy, hogy a mintás fele  befelé nézzen és ne legyen ragasztós. Az összehajtott tapéta felső felét simítsa rá a falra, majd engedje le a tapéta alsó felét és kefével simítsa rá a felületre. Munka közben figyeljen a függőleges tapéta elhelyezésre, melyet segítenek a korábban felvitt függőleges jelölések.
  p-16   p-17
5 . Állítsuk a tapéta csíkokat a mintának megfelelően sorba, és kezdjük el a tapétázást. A tapéta csíkokat egymás mellé kell elhelyezni.

6. Használjon tapétázó eszközt, kefét vagy tapétázó lapátot az elhelyezési munkákhoz. Tegye simává a felületet. Távolítsa el a kifolyt ragasztót, és a légbuborékot az ábrán látható módon. A tapétázó eszközöket mindig tartsa tisztán, a ragasztót és egyéb szennyeződéseket a beszáradás, ragasztó megkötése előtt távolítsa el. A tapéta elsimítása a falon középtől lefele, balra és jobbra történjen.
  p18   p-19
7 .Az első tapétacsík felragasztása után folytassa a következő csík felragasztását a minta illesztésének megfelelően.

8. A széleket pontosan illessze egymás mellé, ügyelve, hogy ne legyen hézag a tapétacsíkok között. Használjon elegendő ragasztót, hogy a tapéta széle is teljesen hosszában ragadjon a falra.
  p-19   p-20
9.   Vágja le a túllógó részeket. A tapéta beszabásához használjon tapétavágó kést (sniccer). A pontos vágáshoz használjon fém vonalzót, vagy szerszámot. Figyelje a vágáshoz használt penge minőségét. Gyakran cserélje a pengét, mert a tompa penge szaggatja a tapétát vágáskor!   10 . A tapéta felragasztását folytassa tovább, amíg a fal el nem készül.

Tippek és tanácsok

A tapétára rákerült ragasztót azonnal törölje le , hideg vizes, kicsavart, puha szivaccsal. Ne súrolja a tapétát, inkább nedvesítse újra a szivacsot!

A kifolyt tapétaragasztót törölje fel a padlóról, radiátorról, nyílászárók tokszerkezetéről, mert később nehéz lesz az eltávolításuk. A tapéták között kifolyt ragasztót hideg vizes kicsavart szivaccsal a rákötés megkezdése előtt törölje le.

Az egyenletes ragasztó mennyiség felvitelét segíti a METYLAN KLEISTERROLLE henger. A ragasztó anyag konzisztenciája és a henger tulajdonságai elősegítik a megfelelő ragasztómennyiség felvitelét.

A tapéta ragasztást követően a tapéta tűnhet nedvesség által átütött foltosnak,enyhén ráncosnak, de 24 óra után ennek el kell tűnnie!

Szellőztesse a szobát!
A tapétázásnál a falfelületbe nedvesség kerül, ezért fontos a helyiség szellőztetése. Törekedjünk egy +18  Celsius fok körüli minimális hőmérséklet betartására. A magas pára tartalmat  a száradás érdekében ki kell szellőztetni.

Ragasztás különböző felületekre

Amennyiben a tapétázás nem glettelt falfelületre, hanem festett falra kerül, kérjenek szakmai tanácsot, vagy végezzenek próba ragasztást. Színes, többszínű falfelület esetén vizsgálni kell a falfelület színének a tapéta felületén esetlegesen megjelenő hatásait.

Ajánlott egyszínű falfelület re való ragasztás.

Tapétázás gipszkarton felületre .
Ebben az esetben mindig szükséges a gipszkarton előkenése. A hajszálcsövekbe behatoló ragasztó beszívódik a repedésekbe és megköt. Ezt követően a falra felvitt ragasztót a fal nem szívja el a tapéta elől.

Megjegyzés : A tapétát nem kenjük be ragasztóval, csak a falat. A tapétát szárazon tesszük fel a ragasztóval bekent falfelületre. Szükséges az alapozás után időt adni az előkenés (ragasztó) megszilárdulásának.

Magyarországi forgalmazó:
HAJLÉK- 2000 Kft.
2484 Agárd Szárcsa utca 5
e-mail: info@tapetacenter.hu
Tel: +3630 9578 738
Fax: +361 323 0013
www.tapetawebaruhaz.hu
  www.tapetauzlet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*